Hogyan célszerű vezetni jeges, csúszós úton?

Télen az útfelületek sokszor jegesek, csúszósak, többször az ónos eső sem kíméli a felületeket. Az autózás ilyenkor nehézkesebb, mondhatni más gyakorlatra van szükség. Az enyhébb időszakokban elővehetjük a tavaszi rutint, de a keményebb fagyokban, hóesésben át kell térni a télen alkalmazott praktikákra. Sok helyen a legalattomosabb módon képes csúszni az útszakasz, amelyet a visszafagyott csapadék rendre előidéz. Az a hőmérséklet, ami a fagypont körül mozog, a hóolvadáshoz és az ónos eső kialakulásához is hozzájárulhat. Az eső és az olvadás egyaránt eltávolíthatja az utakon lévő síkosságmentesítő anyagot, hiába igyekeznek az útfenntartók folyamatosan pótolni, rendszeresen karbantartani. Legyen szó fő- vagy mellékútról, jegesedés bárhol és bármikor kialakulhat.

Télen célszerű nagyobb figyelmet szentelni az utak felszínére például, hogy miként tükröződik, de a környezetre is vessünk egy pillantást, ugyanis intő jel lehet, ha van a növényzeten lefagyás, esetleg zúzmara. A lefagyott útfelületeken kerülendő a hirtelen kormánymozdulat, ezen kívül az erőteljesebb fékezés és gyorsítás is. Stabilitásvesztés alakulhat ki a kátyús utakon, illetve abban az esetben is, ha a négy kerék egymástól eltérően tapad. A megcsúszásnak nagyobb esélye van kanyarban vagy, amikor sávot váltunk, előzünk, mert ilyenkor oldalirányú erők is hatással vannak a gépjárműre. Éppen ezért a kanyarokban okvetlen haladjunk fokozottabb tempóval.

Mi következhet még be a jeges utakon?


A csúszós utakon megállni és elindulni is nehezebb, induláskor biztonságosabb, ha a sofőr kettesbe kapcsolja a váltót és így indul el, mivel a kerekeket ezáltal kisebb mértékű nyomaték pörgeti. Automataváltókon pedig nem szabad megfeledkezni a fokozatválasztó téli állásba állításáról.

Alvó sofőr


Korábbi blog bejegyzésünk: A vezetési idő és a pihenők tervezése közúti szállítás esetében

 
teherautoberles.info
 
 
 
 
 
 
KEDVEZMÉNY:     VÉDELEM:
         
Rendőrség   Készenléti rendőrség   Kisbuszaink, mikrobuszaink a Pajzs technológiájú lopás - rablás gátló rendszerekkel felszereltek, hogy a lehető legbiztonságosabban utazhassanak
         
RÉSZLETEK    RÉSZLETEK
 

Mikrobusz bérlés elérhetőségek

 

Bestrent KFT.
1028 Budapest, Mária utca 7.
info@elitbuszberles.hu


+36703794294

 

Nyitva tartás:

(Minden esetben, telefonon előre egyeztessen!)

Hétfőtől - Péntekig:
de.: 08:30-10:00
du.: 15:00-17:00
Szombat - Vasárnap:
Előre egyeztetett időpontban - délután.

 

Bérleti szerződés letöltése:

 

pdfletoltes.png{size:800x600;560x420;120x90}