Gyakran hallott autós kifejezések, de vajon tudjuk melyik mit jelent?

Az autós társadalom számtalan bonyolultnak tűnő rövidítést használ annak érdekében, hogy bizonyos funkciókat leírjanak. Gyakran találkozni ezért két, három, vagy több betűből álló rövidítésekkel, azonban sok sofőrnek fogalma sincs arról, hogy ezek mit jelentenek. De még ha tudják is, hogy ezek a jelölések mit takarnak, a valódi jelentésekkel, biztonságos vezetés során betöltött szerepükkel sincsenek tisztában.

AC

Két évtizeddel ezelőtt még sokan csak reménykedtek abban, hogy az autójukban helye van egy klímának, ma már azonban szinte egyáltalán nem találni olyan gépjárművet, ahol az A/C gomb ne lenne megtalálható, vagy ha igen, azoknál jellemzően egészen másként épül fel a műszerfal. A tikkasztó forró nyári hőség ellen valódi megváltást jelent utazás során, ha így hűthetjük magunkat és a gépjárművet, azonban érdemes odafigyelni pár apróságra a használata során. Ide sorolhatjuk azt, hogyha szabadtéren parkolunk, úgy amikor csak lehet, eleve árnyékban érdemes állni, hogy ne melegedjen extrém módon az utastér. Az évenkénti tisztításról, baktérium- és vírusmentesítésről sem szabad megfeledkezni, különben szeretett négykerekűnk az egészségre ártalmas térré változik.

ABS

Szintén régóta fellelhető az autós hirdetésekben az ABS rövidítése, de a mai napig sokan nem tudják, hogy mennyire fontos ez a funkció. Ez azért is érdekes, mert a technológia elődje már 1964 óta jelen van az autóiparban, tömeges beszerelése pedig 1980-as években kezdődött. Jellemzően kétféle szómozaikot rövidítenek így, de mindkettőnek ugyanaz a jelentése és szerepe: az Anti-lock Braking System, vagy más néven Anti Blocking System a nagy sebességnél történő fékezéskor segíti a gépjárművet abban, hogy a féktáv a lehető legrövidebb legyen. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha a fék teljesen megfogná a kerekeket, akkor azok egyszerűen csúsznának az aszfalton, ehelyett a rendszer nagyon gyors, de fokozatos fékezést tesz lehetővé.

ACC

A távolságtartó tempomat, az Adaptive Cruise Control rövidítése ACC, a sokat és hosszú távokat közlekedők kedvence. Ez nem más, mint a tempomat továbbfejlesztett változata. A funkció bekapcsolását követően az autó alapvetően tartja az aktuális sebességet, de figyelembe veszi az előtte haladó gépjármű távolságát is, és tartja azt. Lényegében egy automatikus követési üzemmódot tesz lehetővé anélkül, hogy a sofőrnek bíbelődnie kellene a sebesség növelésével, vagy csökkentésével. Aki ült már dugóban, vagy vezetett egyszerre több száz kilométer távolságon, az pontosan tudja, hogy mekkora kincset rejt ez a három betűs gomb.

ESP

Menetstabilizáló elektronika, ESP az Electronic Stability Program rövidítése. A fékek és a motor erejének összehangolásával biztonságosabbá, könnyebben kezelhetővé teszi az autó viselkedését határhelyzetben. Határhelyzet alatt értjük azokat a vezetés során bekövetkező váratlan eseteket mint például megcsúszás, vészfékezés, vagy hirtelen kikerülési manőver.

ASR

A kipörgésgátló, másnéven ASR mára már egyáltalán nem számít különleges tartozéknak egy autóban. A mai gyártású gépjárművek gyakorlatilag mindegyike esetében elmondható, hogy tartalmazza ezt a hasznos, vezetést segítő kiegészítőt. A kipörgésgátló az autó gyorsításakor biztosítja a hajtott kerekek folyamatos tapadását az úttesthez. Ha a kerekekre jutó nyomatékok olyan nagyok lennének, hogy a kerekek megcsúsznak, csökkenti a motor nyomatékát (elveszi a gázt), míg a kerekek el nem érik az optimális tapadást. Segítségével az autóval egyszerűbben tudunk elindulni jeges, havas, sáros és nedves úton is. Az ASR rendszer működését a műszerfalon egy ellenőrző fény mutatja. Manuálisan kikapcsolható.

Korábbi blog bejegyzésünk: Kényelmes utazás konferenciára

 
teherautoberles.info
 
 
 
 
 
 
KEDVEZMÉNY:     VÉDELEM:
         
Rendőrség   Készenléti rendőrség   Kisbuszaink, mikrobuszaink a Pajzs technológiájú lopás - rablás gátló rendszerekkel felszereltek, hogy a lehető legbiztonságosabban utazhassanak
         
RÉSZLETEK    RÉSZLETEK
 

Mikrobusz bérlés elérhetőségek

 

Bestrent KFT.
1028 Budapest, Mária utca 7.
info@elitbuszberles.hu


+36703794294

 

Nyitva tartás:

(Minden esetben, telefonon előre egyeztessen!)

Hétfőtől - Péntekig:
de.: 08:30-10:00
du.: 15:00-17:00
Szombat - Vasárnap:
Előre egyeztetett időpontban - délután.

 

Bérleti szerződés letöltése:

 

pdfletoltes.png{size:800x600;560x420;120x90}