Tankolás

A tankolás látszólag egyszerű folyamat, amellyel minden gépjárművezető rendszeresen találkozik. Azonban számos apró részletre érdemes odafigyelni, hogy biztonságosan és megfelelően végezzük el.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gépjárműállomány üzemanyagtípus szerinti megoszlása a következő: benzin, dízel, hibrid, elektromos és egyéb (pl. gáz, növényolaj, LPG, CNG, LPG/benzin, CNG/gázolaj, metanol, biogáz, benzin/etanol).

A prémium üzemanyagok használata pozitívan hat bizonyos járművek esetében. Ezek az üzemanyagok magasabb oktánszámmal rendelkeznek, mint a hagyományos benzinek, ami több előnyt is jelenthet.

A magasabb oktánszám elősegíti a hatékonyabb égést a motorban, ami növelheti a teljesítményt és a futásteljesítményt. A prémium üzemanyagok sokszor tartalmaznak különféle adalékanyagokat is, amelyek hozzájárulhatnak a motor tisztántartásához, az égéstermékek csökkentéséhez és a kopás lassításához. Ezáltal a motor élettartama is megnövekedhet.

Azok a járművezetők, akik sportosabb vezetési stílussal rendelkeznek, vagy gyakran terhelt körülmények között használják járművüket (pl. hegyi utakon, utánfutóval), különösen profitálhatnak a prémium üzemanyagokból. Ezekben a helyzetekben a magasabb oktánszám segít elkerülni a motor kopogását és a teljesítményveszteséget.

Tankolás

A megfelelő üzemanyag kiválasztása és a tankolás menete


Az első tankolás előtt mindig ellenőrizni kell a gépjármű gyári útmutatóját, hogy pontosan milyen üzemanyagot igényel a motor. A helytelen üzemanyag tankolása súlyos károsodáshoz vezethet. Ez különösen lényeges, ha bérelt járművet mondjuk mikrobuszt, vagy más idegen járművet vezetünk, ahol nem ismerjük pontosan az üzemanyag-igényt.

A biztonságos tankolásnak megvan a maga menete. Először is le kell állítani a motort, és ki kell kapcsolni a rádiót és minden elektromos eszközt a járműben, ezzel csökkentve a statikus elektromosság kockázatát. Ezután nyissuk ki az üzemanyagtartály fedelét, amely legtöbbször a vezető oldalon található.

A megfelelő üzemanyagot kijuttatni képes tankolópisztolyt helyezzük be az üzemanyagtöltő nyílásba, és kezdjük meg a tankolást, ügyelve arra, hogy ne töltsük teljesen tele a tartályt, mert ez növelheti a túlfolyás kockázatát. Javasolt várni, amíg a pisztoly automatikusan leáll, majd vissza kell csavarni az üzemanyagtartály fedelét, meggyőződve arról, hogy megfelelően rögzült-e.

Érdemes ellenőrizni a töltőállomás feliratát, valamint a pisztolyfejet is, hogy biztosan a megfelelő üzemanyagot töltjük a járműbe.

Biztonsági szempontok a tankolásnál


A tankolás során számos biztonsági szempontot is figyelembe kell venni. Tilos a dohányzás és a nyílt láng használata. Tartsuk be a kútról szóló biztonsági utasításokat és jelzéseket. Nem szabad mobiltelefont használni tankolás közben, mivel ez növelheti az elektrosztatikus kisülés kockázatát. Ha bármilyen rendellenes jelenséget tapasztalunk, például üzemanyagszivárgást, azonnal abba kell hagyni a tankolást, és értesíteni kell a kutas személyzetet.

A tankolás mellett érdemes rendszeresen ellenőrizni az üzemanyagszintet is, hogy elkerüljük a tartály teljes kiürülését. Célszerű olyan üzemanyagtöltő állomásokon tankolni, amelyek megbízható forrásból szerzik be az üzemanyagot, ezzel biztosítva annak megfelelő minőségét.

Korábbi blog bejegyzésünk: Vezetéstámogató rendszerek a mikrobuszokban

 
teherautoberles.info
 
 
 
 
 
 
KEDVEZMÉNY:     VÉDELEM:
         
Rendőrség   Készenléti rendőrség   Kisbuszaink, mikrobuszaink a Pajzs technológiájú lopás - rablás gátló rendszerekkel felszereltek, hogy a lehető legbiztonságosabban utazhassanak
         
RÉSZLETEK    RÉSZLETEK
 

Mikrobusz bérlés elérhetőségek

 

Bestrent KFT.
1028 Budapest, Mária utca 7.
info@elitbuszberles.hu


+36703794294

 

Nyitva tartás:

(Minden esetben, telefonon előre egyeztessen!)

Hétfőtől - Péntekig:
de.: 08:30-10:00
du.: 15:00-17:00
Szombat - Vasárnap:
Előre egyeztetett időpontban - délután.

 

Bérleti szerződés letöltése:

 

pdfletoltes.png{size:800x600;560x420;120x90}